Arefe gününden bu yana aralıklarla devam eden yağmurlar, nehrin su akışını bir günde 4 metreküpten 20 metreküpe çıkardı. Bu artış, hem Aydınlı çiftçiyi sevindirdi hem de yaz sulaması için barajlara umut verdi.
Sulama Planlaması Gözden Geçirilecek
Devlet Su İşleri (DSİ), yaklaşık 15 gün önce barajlardaki doluluk oranına bağlı olarak tarımsal üretimde %50 ekim, %50 nadas planlaması yapmıştı. Ancak nisan yağmurlarının barajları geçen yılki %55 doluluk seviyesine ulaştırması durumunda, DSİ'nin bu planlamayı yeniden değerlendirmesi bekleniyor. Çiftçiler, DSİ'den gelecek yeni açıklamaları yakından takip ediyor.
Nisan Ayı Yağışlı Geçecek
Meteoroloji uzmanı Ali Bakır, soğuk hava ve yağışların nisan ayının ilk yarısı boyunca süreceğini ve ay sonunda da yağmur beklendiğini belirtti.
"Barajlara Ciddi Katkı Sağlanacak"
Söke Ziraat Odası Sarıkemer Delegesi ve Trakya Birlik Söke Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Kovancı, yağışların tarıma etkisini şu sözlerle değerlendirdi:
"Arefe günü yağan yağmurlar, kurumaya yüz tutan buğdaylara can suyu olmuştu. Mart sonunda başlayıp nisan ayında devam eden yağışlar ise Büyük Menderes Nehri'nin debisini yükselttiği gibi barajlara da ciddi oranda katkı sağlayacaktır. İnşallah DSİ de yeni sulama planlamasını devreye alacaktır."
Öte yandan, Adnan Menderes Koçarlı-Bağarası Sulama Birliği gibi Söke Ovası Sulama Birliği de Büyük Menderes Nehri'nin suyunu ana tahliye kanalı ve azmaklara aktarmak için harekete geçti.