Tarih: 22.09.2023 14:24

Ünlü Deprem bilimci açıkladı

Facebook Twitter Linked-in

SÖGİAD - KUGİAD - DİGİAD derneklerinin işbirliği ile düzenlenen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Söke ve Dolayının Deprem Kimliği ve Çekincesi' konulu deprem semineri Söke Ticaret Odası Konferans salonunda gerçekleştirildi. Seminere çok sayıda davetli katıldı. Seminerde depremin öneminden bahseden Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, yapılan söyleşinin ilçe için çok önemli olduğunu vurguladı. 
SÖGİAD Başkanı Murat Günal, "Ülkemiz ve şehrimiz deprem bölgesinde ve depremin ne zaman gelebileceğini bilmediğimiz için hocamızdan gerekli bilgileri bugün alacağız. Kentsel dönüşümün önemini bir kez daha anlıyoruz. Güzel bir söyleşi olacağını düşünüyoruz" dedi.

SÖKE DEPREMİ OLARAK SÖYLENEBİLİR

Prof. Dr. Ercan, "Söke Türkiye'nin en güzel kentlerinden bir tanesi. Priene, Latmos ve Ovasıyla ünlü ve çok zengin bir ilçemiz. Her kente olduğu gibi Söke içinde depremle ilgili sorunlar mevcut. Türkiye'de Söke'nin bulunduğu yere Menderes Deltasının çöktüğü yerdir. Söke'de 2 tane ana kırık var. Bir tanesi Dilek Yarımadasından gelen Prine ve Doğanbey'den geçen kırık. Bir de Didim'den gelen bir kırık var bunlar Söke'yi etkileyecek nitelikte depremler. En etkin kırık ise Denizli'den doğru gelip Kuyucak üzerinden Nazilli, Aydın ve Germencik üzerinden Kuşadasına giden kırıktır. Yaklaşık 100 kilometre içinde olabilecek depremlerde Söke'de etkilenir. Sökeyi bekleyen deprem büyüklüğü 6,8'dir. Bunu korkutucu bir açıklama olarak algılamamayız. Söke'de deprem yenileme dönemi yaklaşık 100 yıldır. Yani 100 yılda bir deprem yenileme oluyor Söke'de. Söke içn bir deprem öngörüsü yapılacak olursa aşağı yukarı İstanbul depremiyle eş dönemde bir deprem beklenir. Yani 2045-2060 arasında bir deprem beklenebilir. O günü beklemeden Sökeyi kentsel dönüşüme sokulması gerekiyor. Depremin önüne geçmek için sağlam yerde sağlam yapı diyoruz. Kahramanmaraş depreminde yapıdan değil yerden gelen sorun yüzüne büyük yıkım meydana geldi. Bu konuda da Söke çok önemli. Söke ovasında kısmen yapılaşma başlamış. Özellikle Didim yolu üzeri sakıncalıdır. Söke'nin daha çok Kuşadasına doğru dağlara doğru genişlemesi gerekir. Aydın’da deprem beklediğim öncelikle yer Germencik-Ortaklardır. Burada olabilecek bir deprem Sökeye çok yakın olduğu için bir Söke depremi olarak söylenebilir" dedi.

Seminerde Hatay ve Kahramanmaraş depreminde yaşanan gelişmeleri aktaran Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, konteyner ve Toki konutlarının önemine de vurgu yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —